Spelt

Spelt (Triticum spelta) is een eenjarige plant uit de grassenfamilie (Poaceae) uit het geslacht Tarwe (Triticum). Spelt wordt beschouwd als een primitievere variant van de gewone tarwe, die door kruising uit andere soorten is ontstaan. Het is een graansoort die sinds ongeveer 5000 v.Chr. verbouwd wordt. Er komen veel mengvormen met en overgangen naar gewone tarwe voor, omdat spelt gemakkelijk kruist met de in de nabijheid verbouwde tarwesoorten.

 Bron: Wikipedia 

Als je de voedingswaarde van (niet-volkoren) spelt en volkoren tarwe vergelijkt, zie je dat er niet zo heel veel verschil is tussen deze twee graansoorten. Spelt bevat naar verhouding wel meer eiwitten en vetten ten opzichte van volkoren tarwe. Hierdoor kan het zo zijn dat het brood langer voor een vol gevoel zorgt. Maar die verschillen zijn zo klein dat het effect ervan ook miniem is.
Volkoren tarwe bevat véél meer vezels dan gewoon spelt!” zegt Herweijer. “Tenminste, als je het hebt over niet-volkoren spelt. Volkoren spelt bestaat wel, maar is nauwelijks te vinden.” In plaats van de 2,5 gram in 100 gram spelt bevat 100 gram volkoren tarwe 11 gram vezels.
Spelt is niet perse gezonder dan tarwe. Het gezondste brood volgens de wetenschap is het volkoren brood, of dit nu gemaakt is van tarwe of spelt.
Vertering
Een voordeel van spelt is dat het voor sommige mensen gemakkelijker te verteren is. “Dit komt doordat in spelt minder zogenoemde fructanen zitten dan in tarwe. Dit zijn korte-keten-koolhydraten die klachten kunnen geven bij mensen
 Bron: Scientias