Handigheidjes

Tips voor het handmatig kneden en bakken in de oven.


Zorg dat alle ingrediënten minstens op kamertemperatuur zijn en de vloeistoffen iets warmer; max. 37

Meet alle ingrediënten van te voren nauwkeurig af.

Doe de oven op tijd aan. Als u op een pizzasteen bakt verwarm dan een uur voordat u gaat bakken.

Als u brood met een zachte korst wilt, moet u het tijdens het afkoelen afdekken met een doek.

Een glanzende korst krijgt u door het brood met een kwastje water te bestrijken " 5 minuten voordat de tijd verstreken is.

Giet vlak voordat u het brood in de oven zet een kop water op de onderplaat; zodat er een grote hoeveelheid waterdamp ontstaat. Dit bevordert het narijzen in de oven.

Zout remt in sterke mate de gisting en kan deze zelfs geheel teniet doen. Voeg daarom ook als allerlaatste het zout toe.

Kneed het brooddeeg lang en intensief door het voortdurend uit elkaar te duwen (rekken) en het weer op te rollen. U zult merken dat na verloop van tijd het deeg erg ver uitgerekt kan worden; zover zelfs dat het bijna doorzichtig is. Dan heeft u een soepel en glad deeg. (een zogenaamd "lang deeg"; de gluten hebben een lang netwerk gevormd)

Een brood is gaar als het door er op te tikken hol klinkt.

Klassieke (en handige) wijze van deeg maken is: meel en poedervormige ingrediënten in een gesloten cirkel op het aanrecht leggen. Gist en vloeibare bestanddelen in het midden; zout rechts buiten de cirkel en er enigszins van verwijderd en suiker(s) en vet links tegen de cirkel aan. Zie ook hier. Vanuit het midden beginnen met mengen (1) en kneden. Pas op het laatst het zout er bij schuiven (4). Als alles vermengd is, schraap dan de vastgekleefde resten van het aanrecht en uw handen en begin met het daadwerkelijke kneden.

Aanpunten is het deeg enigszins plat duwen en puntvormig oprollen.

Opbollen doe je door met twee handen een ronddraaiende beweging te maken waardoor het deeg een bolvorm krijgt. Zorg er voor dat tijdens het ronddraaien steeds een klein randje deeg tussen uw handen en het aanrecht blijft.

Opmaken doet u door de deegpunt plat te drukken en op te rekken tot 2x de lengte van de broodvorm. Punten naar het midden vouwen waardoor het deeg de lengte van de broodvorm krijgt. Deeg hierna in dwarsrichting oprollen en met de iets aangedrukte naad naar onderen in de vorm of op de plaat leggen.