Desem maken

Eigenlijk is desem maken kinderlijk eenvoudig; de enige ingrediënten die je nodig hebt zijn meel en water en een glazen pot om het in te doen. Ik gebruik daar zelf 2 grote honingpotten met deksel voor. 
Het handigste is om steeds gelijke delen water en meel te gebruiken zodat je precies weet hoeveel water en hoeveel meel in je desem zit; namelijk de helft van het desemgewicht is dan water en de andere helft meel.

Oké, we gaan starten:
Dag 1:
Weeg 50 gr. lauwwarm water en 50 gram meel af en meng dit goed door elkaar.
Ik doe dat mengen in een kommetje en schep het dan over in een schone pot; hierdoor blijven de zijkanten van de pot ook mooi schoon.

Dat mengen en overscheppen kan gerust ook met een gewone eetlepel, dat is van geen enkele invloed op het proces wat wel eens op internet beweerd wordt. (hooguit geen aluminium of tin gebruiken, die kunnen door het zuur zwart uitslaan, maar wie heeft dat nog in huis)
In principe is het niet belangrijk welk meel je gebruikt; met volkoren rogge- of tarwemeel gaat dit het beste. Maar met bloem wil het ook wel maar gaat het wat langzamer.

Sluit de pot losjes met het deksel af en zet hem weg op kamertemperatuur. Als je er geen deksel meer bij hebt, kan het ook rustig met huishoudfolie en een elastiekje. Doe er ook een elastiekje om de pot ter hoogte van de bovenrand van het mengsel.

Je leest ook wel eens dat je hem eerst geopend een tijdje buiten moet zetten om de juiste bacteriën en micro-organismen te vangen, maar dat is onzin en vloeit voort uit een gebrek aan produktkennis.
Het is wel waar dat die inderdaad ook overal in de lucht om ons heen zweven, maar in het meel (en vooral rogge) zitten ze ruim voldoende. Hooguit verzamel je op die manier wat luchtverontreiniging en fijnstof. Niet doen dus!

Dag 2:
Het kan zijn dat er al een paar gasbelletjes in zitten maar kan ook zijn dat er helemaal niets te zien is; maar niet getreurd.
Doe de helft weg maar spoel het niet door de gootsteen, verstoppingsgevaar! Ik neem altijd een boterhamzakje, knoop dat dicht en deponeer het in de pedaalemmer. Het lijkt misschien zonde om weg te doen, maar dit voorkomt dat je uiteindelijk een emmer vol hebt.

Voeg 50 gr lauwwarm water en 50 gr. meel toe (het zogenaamde "voeren") en roer het goed door zodat er geen klontjes meer in zitten.
Schep of giet het dan weer in een schone pot, deksel er losjes op, doe het elastiekje er weer op ter hoogte van de bovenrand mengsel en zet het op kamertemperatuur weg

Dag 3:
Misschien zie je al wat bubbeltjes en/of is het niveau al boven het elastiekje uit gekomen. Maar het is dan nog niet geschikt om mee te bakken. We gaan verder met voeren.

Doe de helft weer weg.
Voeg 75 gr. lauwwarm water en 75 gr. meel toe en roer alles weer goed door elkaar.
Schep of giet het weer over in een schone pot, deksel er op en elastiekje er weer om. Zet op kamertemperatuur weg.

Dag 4:
Het mengsel zal nu duidelijk omhoog gekomen zijn tot misschien wel de dubbele hoeveelheid; zo niet dan dag 3 herhalen.

Doe ruim de helft weg.
Voeg 100 gr. lauwwarm water en 100 gr. meel toe en roer alles goed door elkaar.
Schep of giet het weer over in een schone pot, deksel er op en elastiekje er weer om. Zet op kamertemperatuur weg.

Dag 5:
Het mengsel zal nu erg aktief geworden zijn en minstens verdubbeld. Het zal nu aangenaam fris zurig ruiken.

Doe nu de dagen 5, 6 en 7 zoveel weg tot je ongeveer 100 gr. overhoud.
Voeg iedere dag 100 gr. lauwwarm water en 100 gr. meel toe en doe het deksel er op en het elastiekje er weer om. Zet op kamertemperatuur weg.

Je desem is nu klaar voor gebruik. Zorg er voor dat je altijd voldoende voor gebruik hebt en dan nog wat overhoudt. Hiermee kun je dan weer verder gaan met voeren. Om grotere hoeveelheden te krijgen moet je gewoon ook voeren met grotere gelijke hoeveelheden water en meel.

Bak je niet zo vaak, dan kun je het restje weer één dag voeren en op laten komen. De volgende dag weer voeren, deksel er op en elastiekje er om en in de koelkast zetten. Als je het dan weer nodig hebt, roer je het even flink door en voert het weer op de gebruikelijke manier. Het zal dan zeer waarschijnlijk in één etmaal weer zeer aktief worden.
Het kan zijn dat er na 3 of 4 weken een donkere vloeistof op staat, maar dat geeft niets; gewoon er goed door roeren. Mocht er onverhoopt schimmel op de vloeistof staan dan is het helaas bedorven en zul je geheel van voren af aan moeten beginnen. Maar in principe als je schoon werkt gaat een desem zeer lang (tot levenslang) mee.