Bolspil

Bolspil lichten

Laatste inspektie voor het lichten
Er was op de taats van de bolspil van het 15er koppel stenen een slingering geconstateerd. Dit maakte echter geen geluid als van een kapot lager. Omdat we niet konden bedenken waardoor dit veroorzaakt werd, is er besloten om de bolspil te lichten in de hoop dat de oorzaak dan wel zichtbaar zou worden.
Nog even controleren of alle vettigheid goed opgevangen wordt
Hiervoor moest natuurlijk eerst de loper gelicht worden. Nadat de rijn goed geborgd was tegen uitbreken en de kraanarmen geplaatst werd eerst heel voorzichtig met de wervel op de hand de steen los van de ligger getild. 







Draaien maar
Toen hij vrij genoeg daarvan was, de wervel vast gezet en de steen gedraaid. Dit is een stuk gemakkelijker dan met de wervel omdat de massa van de steen als vliegwiel fungeert. 





Nadat hij hoog genoeg was, met de steenkraan naast de maalstoel gedraaid en op de zij gekanteld. 
Op de zijkant gekanteld
Steen schoonmaken
Tegelijkertijd werd de ligger schoon gezogen en een pen gezocht voor het hijsgat in de bolspil. Met een derde handje katroltakel de spil er daarna voorzichtig uitgetrokken. 









Taatspot, taatsring (ingevreten) en taatspen bolspil
Met het schoonmaken van het taatslager en de lagerpot werd al snel duidelijk dat de bovenste taatsring op de kop op de spil zat; met de kogelgroef boven in plaats van op kogelring.




Beveiliging rijn tegen uitbreken