In memoriam Sipke Koning



In memoriam Sipke Koning.

Sipke kwam al regelmatig even kijken bij “Molen de Hoop” in Stiens toen hij met zijn molenaarsopleiding bezig was; waarvoor hij in 2006 zijn diploma behaalde.
In 2012 werd dit contact wat intensiever omdat hij ruimte zocht voor zijn molen-zeilmakerij en die ruimte vond hij naast onze molen De Hoop in Stiens. Hij en Janny hebben toen mét behulp van, en in overleg met vrijwilligers van de molen, vergunning bij de gemeente aangevraagd om de lege zolder van de werkplaats bij de molen om te bouwen tot zeilmakerij. Hij inspireerde vrienden, familie en vrijwilligers mee te helpen met de noodzakelijke verbouw en in augustus 2013 heeft de burgemeester van Leeuwarderadeel de zeilmakerij officieel en feestelijk geopend.
Vooral dankzij de mond-op-mond reclame van molenaars werd het afzetgebied van Sipke zijn molenzeilen in de loop van de jaren steeds groter. Door heel Nederland, België, Duitsland en zelfs in Frankrijk werden molens voorzien van Koning-molenzeilen.

De molenaars van molen De Hoop wilden al enige tijd niet alleen “voor de prins draaien” maar ook reëel graan gaan malen.  Met de komst van Sipke (als goede buur van de molen) kwamen in 2015 deze ideeën vooral door zijn inspiratie in een stroomversnelling.
Deze ideeën werden begin 2016 voorgelegd aan de gemeente (Sipke werd toen ook medebestuurslid van de molen) en pas in het voorjaar van 2017 mocht de molen worden aangepast. Vooral door Sipke zijn inspanning was in oktober 2016 de molen al maalvaardig en werd toen het eerst gemalen meel aan de plaatselijke bakker aangeboden. De laatste 2 jaren verzamelde Sipke vaak vrijwilligers overal vandaan die 1 dag in de week in de molen kwamen om te helpen met diverse klussen.

In het voorjaar van 2017 kreeg (de best wel sportieve) Sipke last van lichamelijke klachten. En in de daarop volgende maanden was hij frequent  in het ziekenhuis. Soms leek het wat beter te gaan, en dan volgde er weer een angstige periode; dus vrees en hoop.
Op 23 september 2017 waren er 14 Brabantse molenaars op bezoek in de molen en die wilden ook graag de zeilmakerij bezoeken. Sipke was toen door de slopende ziekte al erg moe, maar hij was er wel bij. En zijn gezin was er om hem te ondersteunen.
Op 3 oktober 2017 is hij ons ontvallen.
Wij, vrijwilligers en molenaars, gaan de komende jaren de verbouw-ideeën verder realiseren.
Wij hebben Sipke leren kennen als een volhardend en (soms te fanatieke) maar altijd een enthousiaste en motiverende en zeer betrokken collega en medebestuurslid. Zijn persoonlijk oplossingsgerichte instelling speelde rondom hem altijd een sterke rol.
Wij, alle vrijwilligers en molenaars van molen De Hoop in Stiens, zullen hem enorm missen.