Tips & trucs voor de broodbakmachine

  • Gebruik de broodbakmachine altijd in een ruimte waar het niet tocht en waar de temperatuur niet lager is dan 13 graden.
  • De machine dus niet in een onverwarmde garage gebruiken of in de hete zon.
  • Dit geldt ook voor het meel.
  • Alles moet op kamertemperatuur zijn.
  • Weersomstandigheden, de plaats waar het meel bewaard wordt, de temperatuur van de grondstoffen en het al dan niet nauwkeurig afwegen beïnvloeden het resultaat.
  •  Weeg altijd alles goed, dat geeft een constanter resultaat.
  • Bij een temperatuur onder de 18 graden moet u lauw water gebruiken.
  • Te warm water maakt dat het brood in zakt tijdens het bakken!
  • Gist zorgt er voor dat het brood rijst. Door te weinig gist rijst het brood niet genoeg.
  • Te veel gist laat het brood te veel rijzen, waardoor het tegen het deksel van de machine aan komt.
  • Gist mag niet in direct contact komen met het zout. Doe bijvoorbeeld eerst het zout, water en olie in het blik, dan het meel (en eventueel suiker) en maak een kuiltje in het meel waar de gist in gaat.
  • Controleer tijdens het kneden of er een mooi deeg ontstaat.
  • Te nat deeg maakt dat het brood inzakt tijdens het bakken. Voeg dan wat meel toe voor een droger deeg.
  • Als het deeg te droog is en/of de machine staat te dansen tijdens het kneden, voeg dan wat vocht toe, anders ontstaan er barsten in het brood. Voorzichtig doseren, een klein beetje toevoegen en dan weer controleren.
  • Als uw machine een kijkglaasje heeft, kan er warmteverlies optreden wanneer de machine in een koude ruimte staat. Het brood kan daardoor inzakken. Dek het eventueel glaasje af, maar laat het ontluchtingsrooster vrij.
  • Ingezakt brood kan ook het gevolg zijn van een lang programma. Soms is inzakken te voorkomen door in plaats van het programma “Volkoren”, het programma “normaal” te gebruiken.
  • Niet alle meelsoorten geven een even hoog brood. Meel met veel toevoegingen en meel zonder gluten geven een zwaarder en compacter brood.
  • Eventueel een fijngemaakt tabletje (50mg) vitamine C toevoegen voor een beter resultaat.
  • Zo nodig het recept aanpassen door meer tarwebloem in het recept te verwerken.
  • Niet alle recepten zijn geschikt om met behulp van de timer te maken. Verse producten zoals melk, fruit en eieren kunnen bederven als ze te lang staan.
  • Indien men bolletjes gaat bakken is het verstandig om de bolletjes, als ze uit de oven komen, met water te besproeien(plantenspuit). Ze krijgen dan een mooi glanzend korstje. Men kan ze ook met ei bestrijken vóór het bakken.
  • Voor het maken van een suikerbrood moet u de suikerbrokjes er met de hand doorkneden na het geluidssignaal. De harde suikerstukjes kunnen uw bakblik beschadigen. Daarna het brood in de broodbakmachine verder verwerken.
  • Het brood laat zich het beste snijden als het is afgekoeld. Wilt u warm brood snijden, gebruik dan een elektrisch broodmes of een broodzaag.
  • Als het brood is afgekoeld, bewaart men het brood het beste in een plastic zak. Om langer te bewaren kan men het beste het brood invriezen. (in dagporties!)
  • Kaasbrood. Kaas wordt tijdens het bakken vloeibaar. Houdt daarom rekening met de hoeveelheid vocht die u toevoegt.
  • Als vocht kunnen behalve water ook vruchtensap, bier, melk of puree worden gebruikt.
  • Boter, vet en olie verhogen de smaak en houden het brood langer vers. Ze kunnen door elkaar vervangen worden. Melk en water zijn ook door elkaar te vervangen. Melk geeft het brood een fijne structuur. Water geeft ten opzichte van melk een ietwat zwaarder brood met een knapperige korst en een open structuur. Karnemelk is een goede vervanger voor water en melk. Men krijgt een licht en wat hoger brood met een zachte structuur. Het blijft ook langer vers.
  • In plaats van suiker kunt u ook rietsuiker, honing, stroop of siroop gebruiken.
  • Bij gebruik van roggemeel is azijn of citroensap een goede broodverbeteraar. Het roggemeel vermengt zich beter met het andere meel, zodat een betere structuur ontstaat.


Problemen oplossen

Als een brood niet goed lukt, loop dan eens de onderstaande punten na en/of lees de tips nog eens door.
Als u iets verandert aan een recept, verander dan 1 onderdeel en niet alles tegelijk. Zo kunt u nagaan, waardoor het probleem is ontstaan.
Het is aan te raden om in het begin, als u gaat experimenteren op te schrijven wat u doet. Zo legt u vast wat wel en niet goed werkt. Ook lekkere broodjes, die “toevallig” ontstaan, kunt u dan nog eens maken.


Het brood rijst niet!
· bedenk dat volkorenbrood en roggebrood of maïsbrood minder rijzen dan witbrood
· zorg ervoor dat de gist niet met het zout in aanraking komt
· u kunt extra tabletten vitamine C toevoegen (fijngemaakt!) tot 1 of 2%
· voeg iets meer water toe ,een te droog deeg rijst slecht
· controleer of de kneed-arm op zijn plaats zit
· controleer of u de basisingrediënten in de juiste hoeveelheid heeft gebruikt
· mogelijk heeft u te veel zout gebruikt, dan rijst het brood niet of minder
· de ingrediënten waren niet op kamertemperatuur
· de broodbakmachine staat in een te koude omgeving
Het brood lijkt op een krater, het is ingezakt
· Er is te veel vocht gebruikt, waardoor het deeg te snel is gerezen.
· Voor het gebakken wordt is de gist over zijn hoogtepunt heen.
· Gebruik minder water
· voeg iets meer zout toe of een eetlepel bloem
· het brood heeft te lang in de broodvorm gezeten na het bakken
Het brood rijst te hard en plakt tegen het deksel
· verminder: de hoeveelheid gist of meel of water of vitamine C
· voeg iets meer zout toe
Het brood is niet volledig doorbakken
· u heeft te veel vocht gebruikt
· voor zwaardere meelsoorten: stop de machine na het eerste kneed- en rijsproces en begin weer helemaal opnieuw.
Een extra kneding maakt het deeg luchtiger
· of kies een programma voor zwaardere meelsoorten
· voeg een vitamine C tabletje (50mg) toe(fijngemaakt!)
Het brood is te zwaar of te ongelijkmatig
· er is te weinig water gebruikt.
· Voeg volgende keer iets meer water toe.
· staat de machine te dansen, dan is te weinig water gebruikt.
o Dit na 5 minuten kneden controleren
o voeg iets meer gist toe
Er zitten te veel gaten in het brood
· er is te veel water gebruikt. Bij controle na 5 minuten is het deeg te papperig.
· Voeg 1 of 2 eetlepels meel toe.
· er is te veel gist gebruikt
· er is te weinig zout gebruikt